Geshtalt и травма психотерапевт, Coach на творци (музиканти, актьори и др.)  Artist, модел и предприемач

„Into-me-see“ = Intimasy

интимност - споделеност

Intimasy – Когато отворим да проверим значението на думата излиза в превод – близост, рапорт, споделеност, интимност, задушевност и пр.

Колко всъщност знаем днес истинското значение на тази дума, нейната функция, семaнтика, предназначение и цялост, не просто да знаем значението й, а да го усещаме и живеем, всяка клетка да потреперва, когато усети онази близост, която не можеш да назовеш с думи. То е за чувстване.

Колко от нас са готови да направят избор, да изберат някого и когато мине времето на опознаване и сладките моменти с първи трепети, както го наричат на запад – „honeymoon period или меден месец, тогава започва същинското пътуване.

Тогава се калява желязото, когато още всичко е изпепеляващо горещо, тогава можем да видим всички онези лица на човека срещу нас, всички онези черти, които до преди не виждаме от ореола, който сме сложили на това създание, а той просто е един обикновен човек като нас със своите страхове, дразнещи навици, странности и различие.

Тук вече идва същинския въпрос: – „А сега, когато видя в реално изражение това друго човешко същество, какво избирам?“

Виждайки и работейки, общувайки с толкова различни хора и двойки, знаете ли, някои правят избора да го опознаят още, да видят всички тези неща, да свикнат с тях, да имат търпението да го „опитомят“ и обикнат всичко в него, както Малкият Принц своята лисица. Ако не сте чели този откъс направете го и помислете. Тази книга е дълбока мъдрост.

Други решават, че им е доскучало и се юрват към следващата силна емоция на новото, която опиянява като наркотик, и пак и пак и пак…, и накрая минават години и те осъзнават, че са били едни емоционално осакатени наркомани, които когато спрат и направят избор да са с някого изпадат в абстиненция и не могат се справят със собствената си зависимост или собствения си страх да се доверят, да се покажат слаби, да се покажат наранени, да се покажат истински, да се отпуснат и да опитат да поемат отговорност за избора си, дори и да сбъркат.

Да, изборите са много страшни за много хора, но така никога не създават онова, за което мечтаят, защото не спират цял живот да го преследват в гонитба на една химера, а то е било само на една крачка пред носа им – крачката наречена – „Избирам теб и ще остана!“

„Into-me-see“ – много често казва Естер Перел, световно известен психотерапевт на двойки в своите публикации и интервюта или в превод – „погледни в мен“.

Но това е една от най-трудните части, защото много не знаят как да погледнат в себе си, нямат смелостта да видят колко е тъмно, мръсно понякога, страшно вътре в ъглите на душата им, как дебнат страшни сенки, рани, чудовища, фантазии, болки, мечти и желания.

А какво остава да имаме смелостта да погледнем в другия?

Оставям този въпрос, защото има много какво да помислим над него

Споделям ти тази песен, пусни си я, дай си 4 мин. и 53 секунди време и отвори една врата в себе си, влез вътре и виж, чуй, усети – Кой е там?

Погледни в себе си днес на този светъл празник.

Бог се ражда всеки ден в нас, ако му позволим, ако вярваме, ако отглеждаме и храним искрата.

Дерзай без страх!

Тук ще ти разкажа една история.

Една история за болка, която има своя смисъл.

Ще нарека Мария, героинята, за която ще ти разкажа.

Тя е събирателен образ на всички жени, които са се обръщали към мен за помощ и подкрепа.

Защо тя идва при мен и какво иска?

Мария е добър човек и е всеотдайна, вътрешно – душeвно красива и #емпатична. Тя е отдадена, #силна и #самоотвержена жена, която не прави нещата наполовина, а дава всичко от себе за истински важното за нея. Тя гори със страст във всяка област в живота си, но най-много й липсва реципрочното, #удовлетворяващо и уважително #партньорство.  В него тя би изпитвала развнопоставеност в даването и получаването на любов. Би се чувствала подкрепена, разбрана и наистина ценена от своя партньор. Точно това което тя дава към него и очаква да получи в замяна.

Къде е проблемът на Мария?

Срамът и страхът какво ще кажат хората или близките, ако си тръгне от #токсичните #взаимоотношения, в които се намира.

Вината, че не се е справила, макар за партньорството да не е отговорна само тя, защото отговорността е винаги по равно.

Смазването и обезценяването от страна на човека, с когото е в момента. #Навикът и същността й на #емпат и човек отдаващ любов и поставящ другия и взаимоотношенията на първо място, а себе си… себе си почти винаги в края на редицата от важни неща.

#Болката, че ще остане сама, страхът че няма да се справи, огорчението и набитото вярване, че не е достатъчно добра за пълноценни отношения. А също и вътрешната й несигурност и ниска самооценка, че може да има достойно и уважително партньорство.

Какво се случи?

Мария преодоля стигмата, че е срамно да работиш с психолог и, че си луд, за да го правиш и направи първата крачка и ме потърси.

Как стана това?

Разкъсващата #болка я подтикна към #първата крачка, защото

не можеше повече да търпи #токсичността на отношенията си.

Още повече вътрешното й желание да бъде онази #независима жена, която не се #страхува, която #вярва и #цени себе си. Жена, която знае че заслужава онова, което отдава в своите партньорски отношения.

Разбирам Мария, защото преживях подобни взаимоотношения, които ме обърнаха с хастара. Именно затова не спирам да работя с жени и мъже като нея, които са забравили, че за да има уважение и споделеност в партньорството, на първо място те трябва да знаят как да уважават, подкрепят и обичат себе си. И да  може човекът до тях да е огледало на това, което те самите правят към себе си.

Бях полезен на Мария от позицията на психолог с над 1000 часа консултативна практика и обучения в методите „Фамилни констелации“ и работа с вътрешното дете и детски травми (Primal Therapy). Повече за моята биография можеш да прочетеш  > тук <

Какви #стъпки предприехме?

  1. Анализирахме какво се случва с емоционалността й в момента и стабилизирахме страховете, болката, срама, вината и всички други негативни последици от токсичността на отношенията й.
  2. След това започнахме работа по нейната самооценка и вътрешна стойност. Това помогна за вяра в нейните качества, умения, силни страни, и тя се свързва с уважението и любовта към нея самата.

Ако и ти искаш да излезеш от порочния кръг на токсичните взаимоотношения както Мария, можеш да попълниш анкетата и да насрочим час за безплатна опознавателна консултация.

Към анкетата – Безплатна консултация с Калоян Божанов

Рискът, който можеш да поемеш е само рискът да останеш в токсичността. А рискът с мен е да успеем заедно да преминем към едно ново случване на твоето отношение и поведение към теб и съответно качеството на взаимоотношенията ти.

Клиентите, минали по този път, са вече в щастливи бракове, с деца и партньори, които ги уважават и ценят. Живеят своята мечта.

Ако вече си готова, можеш да запазиш час за консултация – тук.

Мария вече живее своята мечта, като от съкрушената, депресирана, тъжна и изтощена жена, днес е онази #емпатична, отдадена, #силна и #самоотвержена жена. Тя вече не прави нещата наполовина, а дава всичко от себе си за онова, което е важно за нея. Тя обаче вече не прави компромиси със своите стандарти, тя знае коя е и какво може. Тя познава себе си, своите ценности, силни страни, умения и качества. Тя уважава и обича себе си и като награда партньорът до нея също го прави.

Искаш ли да бъдеш следващата Мария?

Свържи се с мен и да започваме. ❤

Към кратката анкета – Безплатна консултация с Калоян Божанов

Можете да прочете още: Ревността като егоизъм или страх от загубата на любимия – кликнете тук.

* * * 

За да запазиш час за кратко опознавателно интервю, в което да разкажеш повече за твоята нужда и твоята цел, може да позвъниш на тел.: 0885 29 39 33 (от понеделник до петък в часовете между 09:00ч. и 18:00ч.) или да попълниш кратката анкета – тук.

Ще се радвам да се запознаем и да бъда полезен. Първата стъпка е най-важна, не я отлагай повече. 

================================================================

Ако все още таиш негативни чувства и емоции към бивш партньор, ако искаш да изчистиш гняв, обида или огорчение към този човек с който сте имали силна връзка и чувства,  ако искаш да разбереш себе си и ролята си в партньорските си взаимоотношения, ако искаш по-осъзнато да разбереш себе си и действията ти във партньорството, ако искаш да разбереш коя част от теб надделява във взаимоотношенията ти с партньора и коя част ти помага да си по-балансиран, удовлетворен и спокоен можеш да прочетеш с какво ще ти помогнат Водените аудио сесии „Партньорът до мен“.

Ако искаш да разбереш повече за своите страхове и маските, които слагаш в партньорските си взаимоотношения? Ако искаш да видиш своите сенчести страни, които не приемаш и ти пречат, които може би те поставят в ролята на жертва понякога? Ако обичаш човека до себе си и искаш да подобриш тези взаимоотношения – можеш да видиш и краткосрочният процес „Щастливото партньорство“, който е предоставен с любезното съдействие на немският терапевт Милан Кармели, и който правя от 2016г. до сега.

Можеш да разгледаш процеса – тук. 

Партньорски взаимоонтношения - снимка

================================================================

Ако тази статия е била полезна за теб, можеш да я споделиш с приятелите си в социалните мрежи. 

Нека достигне и помага на повече хора.

Използвай бутоните под заглавната снимка. 

Благодаря ти. <3