Дълбоко пазената тайна на нарцисиста е…

98

Най-дълбоко пазената тайна на нарцисиста е… неговата несигурност

Никога не бихте могли да разгадаете най-дълбоко пазената тайна на нарцисиста. Всъщност самият той никога не би ви позволи да го направите. Манипулаторът се срамува до такава степен от тази своя черта, че не я признава и пред самия себе си. Прикрива съществуването й зад грубост и гняв, самохвалство и арогантност.

Уплашеното дете, превърнало се в нарцисист


Хората често се подвеждат от дързостта на нарцисиста. Те са едновременно объркани от думите му и притеснени и засрамени от агресията, която проявява. Околните не осъзнават, че личността, която насилникът избира да покаже пред тях, е маска, а поведението му цели да изопачи истината. За манипулатора това е защитен механизъм, с който да прикрие несигурното и уплашено дете в себе си. Дете, което вярва, че е толкова незначително, колкото значителен се чувства насилникът, в чието тяло то живее.

Да, това е неговата съкровена тайна. Той е несигурен, а цялото му същество е изпълнено с копнежи и неудовлетворени нужди. Затова нарцисистът е убеден, че трябва на всяка цена да се държи и да изглежда в очите на другите като силен и властен човек. Веднъж прозрял истината, човекът до него ще намери логично обяснение за всяка постъпка, форма на агресия и прояви на характера.

Манипулаторът избира поведение, което да му изгради образ на напълно задоволена личност и му дава правото да съди партньора за това, че има потребности и чувства. Някои насилници и нарцисисти са толкова самодостатъчни, че нямат желание да изграждат интимни отношения с никого.

Въпреки това нарцисистът получава внимание от колеги и случайни партньори. Ако създаде романтична връзка с друг, той обича да играе. На по-късен етап започва да изисква от него да отговори на суровите му, непоклатими изисквания, което често води до раздяла. За да се предпази човек от неговата безскрупулна и арогантна природа, първо трябва да разгадае психиката му.

Упражняване на контрол


Нарцисистът изпитва нужда да контролира околните и всичко, свързано с тях – вярвания, чувства и действия, защото така вярва, че е в безопасност. Той изисква от тях да възхваляват качествата и постъпките му, като същевременно ги унижава и манипулира, което ги кара да се чувстват несигурни. Несигурността им е проекция на неговата несигурност. Този феномен е известен като проективна идентификация. Чувствата на хората около нарцисиста разкриват как се чувства самият той, а в много случаи и как са се държали с него като дете.

Грандиозност


Обърнете внимание как манипулаторът се нуждае истински от това да се похвали, да преувеличи своя заслуга и да доукраси величието си. Той се държи арогантно и държи да го асоциират с това, че притежава най-скъпите и популярни продукти или, че познава известни личности. Поведението му е начин да се чувства по-малко несигурен и засрамен от слабостта и неадекватността си. Купувайки си скъпи и луксозни стоки, нарцисистът смята, че вече не е толкова незначителен.

Арогантност и завист


За манипулатора е изключително важно да изглежда по-добър от всички останали. Дори в случаи, когато някой го превъзхожда, той изпитва потребност да докаже обратното. Такъв човек счита за провал, ако не е на върха. Именно заради непрестанното си желание да изпъква, нарцисистът завижда и мрази хората, които са негова конкуренция. Дори когато конкуренция в действителност няма или тя е само плод на неговите възприятия. Някои отмъстителни нарцисисти, които се стремят към перфекционизъм, трескаво търсят начини да саботират другите, както и да им отмъстят за техните реални или въображаеми недостатъци/ слабости.

Хиперчувствителност


Несигурността на насилника обяснява защо е толкова чувствителен към лека или несъществуваща критика. Ако неговият събеседник не е съгласен с него, то той греши, защото за нарцисиста е много важно да бъде прав. Възможно е, заради различните им мнения, другият да бъде окачествен като прекалено чувствителен, макар че твърдението всъщност се отнася за самия него и неспособността му да понесе разногласия. Манипулаторът се нуждае от лоялност, похвали и постоянно уверение, че е най-добрият. Така той подхранва уязвимата си нарцистична природа. Съмнението в неговите способности е толкова разяждащо, че всяка форма на внимание или положителна обратна връзка му носи моментално облекчение. За съжаление, то бързо изчезва, защото вътре в себе си нарцисистът не спира да изпитва срам.

Този срам не му позволява да поема отговорност за думите или действията си. Той се страхува да бъде съден, не умее да признава грешките си и дори не би застанал зад думите си, за да не му се наложи да се обосновава. В неговия свят няма нюанси. Има само черно и бяло, провал и успех. Всяка грешка го кара да се чувства неуспешен и необичан, защото не може да избяга от срама и несигурността.

Защитни механизми


Прехвърляне на вината


Като при всяко дете, което се сблъсква с неприятност, първата реакция на нарцисиста е да отрече, или да излъже напълно съзнателно. Следва обвинение към някой друг – било то началник, системата или група от хора. Никога обаче няма да обвини себе си. Колкото и да спори с него, събеседникът му няма шанс. Фактите са без значение. Манипулаторът е способен дори да каже, че другият го е принудил да постъпи неправилно. Така се оказва, че обвинявайки, той се лишава от своята власт и я прехвърля в ръцете на отсрещната страна. Ако този факт му бъде заявен директно, нарцисистът ще е в шок.

Проекция


Следващата му любима защитна реакция е проекцията. За да не се чувства слаб, посредствен или незначителен, насилникът ще направи всичко възможно човекът до него да се чувства така. Благодарение на проекцията той успява да се освободи от малката си мрачна тайна и да накара другите да са тези, които имат потребности и проблеми.

Не попадайте в техния капан. Говорете с приятели и специалисти. Доверете се на инстинктите си и се информирайте за това какво представлява нарцисизмът и как се проявява той у хората. 

Какво казват хората работили с мен – https://bit.ly/ОбратниВръзкиОтДоволниКлиенти

Към анкетата за опознавателна първа консултация >>> кликни тук <<<

Жените, които се свързват с мен, са най-често с изградена болезнено ниска самооценка, дълбока вътрешната несигурност и убеждение, че не заслужават партньорство основано на взаимно уважение.

Това са жени развили навика да поставят мъжете си на първо място и да забравят себе си, приели вината, че не са се справили в партньорството си, смазани и обезценени от партньорите си. Свързвайки се с мен тези жени разбират постепенно, че отговорността е винаги по равно, че заслужават своето равноправно партньорство.

Ако си готова за първата крачка, можеш да попълниш кратката анкета на линка и ще се свържа с теб, за да запазим удобен час и за двете страни, и да направим опознавателна консултация, в която ще ми разкажеш повече за своя проблем и аз ще преценя как мога да ти бъда полезен. 

Към анкетата за опознавателна първа консултация >>> кликни тук <<<

Мъжете идват при мен преди всичко с тревога, страх и неувереност, че не са достатъчно добри, че не се справят, че се провалят непрекъснато. Те най-често вярват, че не могат и не заслужават да имат своята желана половинка, или че ще бъдат отхвърлени, изоставени и предадени заради друг мъж.

Неспособни да оценяват себе си, тези мъже не си поставят граници и се свързват с токсични партньорки, приятели и колеги, които засилват тяхната неувереност и чувство за провал в живота. Заедно в съвместната ни работа откриваме техният потенциал, стимулираме растежът му и изграждаме мъжественост. Учим се на самоувереност в съревнованието и овладяваме контрола на здравословната агресия при постигането на собствените им цели.

Изграждаме постепенно стабилността и независимостта на пълноценният партньор, приятел и професионалист. Ако си готов за първата крачка, можеш да попълниш кратката анкета на линка и ще се свържа с теб, за да запазим удобен час и за двете страни, и да направим опознавателна консултация, в която ще ми разкажеш повече за своя проблем и аз ще преценя как мога да ти бъда полезен. 

Към анкетата за опознавателна първа консултация >>> кликни тук <<<

================================================================

Ако тази статия е била полезна за теб, може да я споделиш с приятелите ти в социалните мрежи. 

Нека достигне и помага на повече хора.

Използвай бутоните под заглавната снимка. 

Благодаря ти!

Източник: The One Secret Narcissists Won’t Reveal: https://www.psychologytoday.com/intl/blog/toxic-relationships/202112/the-one-secret-narcissists-wont-reveal