„Скритата депресия.“

скритата депресия

„Знаците на депресията могат да бъдат явни или скрити. Много голяма част от хората опитват по всички възможни начини да скрият, че са в депресия и за съжаление им се получава добре. Замаскирането на депресията и поставянето на маската на „щастливото лице” е дори още по-голям риск за нас, тъй като вероятността да излезем от тази дупка намалява драстично. Няма как да се възстановиш от нещо, ако се правиш, че то не съществува.

Често хората не осъзнават тежестта на депресивните симптоми, нито искат да признаят съществуването на потискащите чувства, които ги завладяват. Те вярват, че като продължат да живеят живота си, както до сега всичко ще се оправи от само себе си. За повечето хора обаче това не се случва по този начин. Тъгата и чувството за самота просто не си тръгват. Преди да ги признаем.

Кои са част от знаците, по които да разпознаем, че сме хванати в хватката на депресията?

1.Трудно заспиване

2.Промени в храненето

3.Маската „Щастливо лице”

4.Висока интензивност на емоциите

Бъдете внимателни, когато някой ви сподели, че не може да спи с дни или има странни промени в начина на хранене. Това е вик за помощ, а не обикновено оплакване.“

Споделя моя колежка и психолог –  Екатерина Кьосева.

С помощта на метода „Семейните Констелации“ депресията и апатията може да бъде разоражена.

Ако видим и усетим, че някой около нас е с подобни симптоми или ги уловим при себе си, може да поставим констелация свързана с това състояние, което всъщност може да е силна лоялност към някой изключен член от семейството или някой с тежка съдба, за които дори не предполагаме.

Депресирана Жена - Снимка

„Депресията е заболяване, което става все по-разпространено. Много хора разчитат на изписани лекарства, за да направят живота си малко по-поносим. Официалната статистика обаче е върхът на айсберга. Много повече хора от тези с поставена диагноза са депресирани, а дори още повече живеят, носейки товар – състояние, в което непрекъснато са летаргични или унили.

Те се борят да се справят с ежедневния живот. Изчерпването и кризите в средната възраст са част от модерния свят. Хората масово живеят в дисхармония със себе си и заобикалящата ги среда. Те са нещастни, въпреки че живеят в процъфтяващи обстоятелства. Повече от всякога хората са материално осигурени, имат повече очевидна сигурност в живота си и имат повече свободно време от когато и да било.

Според Световната здравна организация обаче депресията е най-важното заболяване на 21 век. През 2000г. във Финландия (датско-говорещата част на Белгия) 1174 човека са отнели живота си. В 60 процента от случаите е имало депресия.

Събирайки информация от множество различни изследвания изглежда, че през 2001 година в Белгия 15 процента от мъжете и 30 процента от жените са страдали от депресия. Подобни са цифрите и за Холандия. В САЩ един на десет човека съобщава за депресия и според Фондацията за психично здраве във Великобритания почти 9 процента отговарят на диагностичните критерии.

От гледна точка на метода „Семейни Констелации“ и неговите закони за които Ви разказах в  статията Метода “Семейни Констелации” и с какво може да ни помогне той? Има два важни аспекта, които могат да хвърлят светлина върху проблема. Първия е тенденцията към създаване на по-малки семейства, а вторият се дължи на последиците от двете световни войни и големите конфликти, в които са загинали или са били травмирани огромен брой хора.

В миналото семействата са имали много деца вместо едно или две,  както е разпространено в наши дни. В резултат на това много деца са споделяли бремето на непреработената скръб от предишните поколения. В наши дни едно или две деца може да се наложи да носят тежестта на всички преди тях. Естествено, те го понасят много по-трудно.

Констелационната работа разкрива, че от една непреработена травма в предишни поколения се пренасят много страдания и лудост. Тя създава огромно бреме, което може да трае с поколения. Непреработената травма от войната пада по-тежко върху раменете на внуците. Очевидно е, че има прескачане на едно поколение при хора от нации, които са преживели големи разрушения заради война.

Основната хипотеза, която терапевтите имат е, че следващото поколение се грижи за възстановяването и безопасното оцеляване. Това осигурява достатъчно сигурност, която да позволи ровенето в непреработените травми, като по този начин проблемите излизат на повърхността в следващото поколение.“

През 2012г. се сблъсках с тази „приятелка“ както доста често я наричах, а именно депресивното състояние и апатията. Моят личен опит с нея беше с месеци и наистина болезнен, тъй като тя ми донесе хипохондрия и агарофобия.

Сблъсквайки с методът на Констелациите и всичко, което направих с него за себе си и живота ми, видях взаимовръзките по отношение на насилието, което е имало в рода ни и някои от членовете, които са били с тежка съдба, с които аз съм бил несъзнателно свързан.

„Несъзнателната детска любов“ (термин от метода“Семейни Констелации“ и основателят му – Берт Хелингер) е толкова силна към някой от рода, че ние можем без да знаем и подозираме да потънем в дупката на тази чума на 21 век и да си отидем спокойно в тишината.

Не чакайте да стане твърде късно.

Ако имате нужда от подкрепа и консултация, можете да ми пишете във формата за контакт – тук. 

Тук споделям с Вас селекцията от терапевтични аудио сесии по Метода „Семейни Констелации“ –  „Детето и родът в мен“, която съм сигурен, че ще повлияе положително и ще Ви помогне, ако в момента преминавате през някакво душевно терзание и ще Ви припомни връзката с вашето вътрешно дете и вашата сила и връзката с вашите родители. 

А тук във видеото може да видите повече за процесът свързан с детето в нас, през който е приминал дори Джон Ленън.

=================================================

Какво казват хората работили с мен – https://bit.ly/ОбратниВръзкиОтДоволниКлиенти

Към анкетата за опознавателна първа консултация >>> кликни тук <<<

Жените, които се свързват с мен, са най-често с изградена болезнено ниска самооценка, дълбока вътрешната несигурност и убеждение, че не заслужават партньорство основано на взаимно уважение.

Това са жени развили навика да поставят мъжете си на първо място и да забравят себе си, приели вината, че не са се справили в партньорството си, смазани и обезценени от партньорите си. Свързвайки се с мен тези жени разбират постепенно, че отговорността е винаги по равно, че заслужават своето равноправно партньорство.

Ако си готова за първата крачка, можеш да попълниш кратката анкета на линка и ще се свържа с теб, за да запазим удобен час и за двете страни, и да направим опознавателна консултация, в която ще ми разкажеш повече за своя проблем и аз ще преценя как мога да ти бъда полезен.

Към анкетата за опознавателна първа консултация >>> кликни тук <<<

Мъжете идват при мен преди всичко с тревога, страх и неувереност, че не са достатъчно добри, че не се справят, че се провалят непрекъснато. Те най-често вярват, че не могат и не заслужават да имат своята желана половинка, или че ще бъдат отхвърлени, изоставени и предадени заради друг мъж.

Неспособни да оценяват себе си, тези мъже не си поставят граници и се свързват с токсични партньорки, приятели и колеги, които засилват тяхната неувереност и чувство за провал в живота. Заедно в съвместната ни работа откриваме техният потенциал, стимулираме растежът му и изграждаме мъжественост. Учим се на самоувереност в съревнованието и овладяваме контрола на здравословната агресия при постигането на собствените им цели.

Изграждаме постепенно стабилността и независимостта на пълноценният партньор, приятел и професионалист. Ако си готов за първата крачка, можеш да попълниш кратката анкета на линка и ще се свържа с теб, за да запазим удобен час и за двете страни, и да направим опознавателна консултация, в която ще ми разкажеш повече за своя проблем и аз ще преценя как мога да ти бъда полезен.

Към анкетата за опознавателна първа консултация >>> кликни тук <<<

=====================================================================

Източник: (помощни материали – „Методът Семейни Констелции“ – Индра Торстен Преис)

=====================================================================

Ако тази статия е била полезна за теб, можеш да я споделиш с приятелите си в социалните мрежи. 

Нека достигне и помага на повече хора.

Използвай бутоните под заглавната снимка. 

Благодаря ти. 


Прочети още: 

Каква е тази терапия?