Ревността като егоизъм или страх от загубата на любимия.

yes-101288-636x0

В научната литература се предлагат множество определения за ревността. Според едни автори, тя е негодувание срещу съперник, лице, ползващо успех или предимство. Според други, ревността е психическо безпокойство от съмнение или страх от съперничество, невярност в любовта. Ревността е вид бдителност, охраняване на нещо. Тя е чувство, присъща емоция на човека.

Ревността се характеризира със страх от загуба на любимия, поражда тревожни мисли, предизвиква гняв, тъга.

 Според някои автори, характерните черти на емоциите са:

Първо, че те обхващат съзнанието изцяло. При тяхното настъпване съзнанието търпи обща промяна – при всички случаи това е едно бурно, напрегнато състояние. Нещата, в които се съмняваме, всякога имат, според нашето мислене нещонесъобразно или нещо невъзможно и странното състояние на душата, което предизвиква съмнението, възниква от несигурността на нашето съждение, според което две противоречиви неща изглеждат еднакво верни. Постоянното раздвояване води към неопределеност и неудовлетвореност, съчетани с емоционални изблици, настроения и сложни преживявания.

Второ, че присъщите на съмнението емоции и чувства (като елементи на системата му) съпътстват и насочват мисловното действие, създават около него необходимата субективна тоналност.

Те увеличават капацитета му. Процесът на търсене е толкова поинтензивен, колкото емоционалното напрежение, което ги съпровожда, е по-силно. Чувствата изострят ума и събуждат у носителя на съмнението стремеж към нови и нови търсения (вж. 1).

Ревността, предизвиква съмнение във верността на партньора, страстите и емоциите трудно могат да бъдат контролирани. В отношенията си двама души не искат да видят кой какво дава на другия, а какво той дава на него. Когато това стане започват обвинения, нападки и упреци спрямо любимия човек. Може би точно заради това започва да изпитва ревност, тоест на пръв план излиза недоверието в отношенията и любовта.

Друг важен признак за проява на тази емоция е, че самата любов ни подтиква да мислим, очакваме, да се надяваме на онова щастие, за което всеки се надява. Всички тези желания започват да излизат извън вътрешното Аз, по този начин се потиска партньора с ревност.

    Причините за появата на ревността могат да се сведат до:

Слабата самооценка, т.е. ниското или изобщо липса на самочувствие е първата причина за изпитване на ревност. Това сасъмненията в собственото Аз в нещата, които може да прави дадения човек.

Като втора причина можем да дадем лошата преценка за външния вид. Появява се страх, че друг човек, който е по красив може да замени ревнуващия.

Проява на ревност може да се появи и от това, че даден човек изглежда по-добре от нас. Страхът от загуба, отхвърляне също предизвиква усещането за ревност. Разглеждайки тези причини, се появява и ревност от несигурността.

Друга важна причина за появата и е потъпканото доверие. Невротичната нужда от любов е също проява на дълбока, болезнена ревност. Немската психоложка Карен Хорни разглежда невротичната любов. Навлизайки в нейните разсъждения можем да откроим признаците на невротичната потребност. Един от тях е потребност от любов и голямата емоционалност към отблъскването. Този типичен признак е присъщ за истеричните индивиди. Когато са отблъсквани, те могат да реагират отрицателно, дори и с омраза. Реакцията им може да остане невидима. Някои от хората се пазят от реално изживяване на отхвърлянето, като направят извод, че не могат да бъдат обичани.

Невротичният човек не получава любовта, от която има нужда, и признание от останалите. Причина за това е, че той няма чувство за удовлетвореност в любовта, така тя винаги му изглежда недостатъчна.

Втората причина е, че невротичният човек не умее да обича. Той усеща тревога, вражда към хората, която е скрита или явна.

Трето, невротичният увеличава враждебността си и я измества, от тук се появява натрапчивата, потребност от любовта на другия. Индивидът с невротична любов иска вниманието и времето на партньора си изцяло за себе си. Обаче, ако другата страна иска време за себе си, той се обижда и започва да ревнува.

Ревнуващият повече от нормалното човек, стигащ до невротизъм и е неспособен да обича.

 Друга характерна черта на невротика е, че той живее с мисълта, че е единствения, който може да обича и да се пожертва за любовта. Тази мисъл се основава върху желанието му да властва – от страх да не бъде изоставен. Това го кара да иска все повече и когато не го получава, да изпада в ситуация на ревнуващ. Страхът може да го доведе до невъзможността за приближеност с други хора. Някои от невротичните индивиди са сигурни, че никой не е способен да ги обича. Такива хора се страхуват и опитват да се предпазят.

Може би невротичната нужда от любовта е изразяване на нарцистични черти, тези индивиди не могат да обичат другите, а само себе си.

„Аз съм това! Уверих се, не мами ме образът собствен ,от обич към мене горя.

И разпалвам, и сещам огньове. Но що да сторя? Да моля? Какво?

Или той да ме моли? Всичко, що искам, е в мен!“

Друг фактор, пораждащ ревността, е недоверието между двата пола. Скритото или откритото недоверие у другия. Може би друга причина за поява на ревността се крие още в ранна детска възраст, когато се появява ревността към родителя от останалите братя и сестри.

Последиците от ревността обикновено са: развод при брачните двойки и раздялата между двамата влюбени партньори. Анализирайки ревността, виждаме, че тя е враг на човек и отношенията му с околните.

Ревността не води до никакви добри последици, тя е робско чувство, а от него страда най-много ревнуващия. Колкото и да ревнува човек, ако половинката е решила да измами, тя ще го направи без да се възпира от ревнуващия.


 

 

Какво казват хората работили с мен – https://bit.ly/ОбратниВръзкиОтДоволниКлиенти

Към анкетата за опознавателна първа консултация >>> кликни тук <<<

Жените, които се свързват с мен, са най-често с изградена болезнено ниска самооценка, дълбока вътрешната несигурност и убеждение, че не заслужават партньорство основано на взаимно уважение.

Това са жени развили навика да поставят мъжете си на първо място и да забравят себе си, приели вината, че не са се справили в партньорството си, смазани и обезценени от партньорите си. Свързвайки се с мен тези жени разбират постепенно, че отговорността е винаги по равно, че заслужават своето равноправно партньорство.

Ако си готова за първата крачка, можеш да попълниш кратката анкета на линка и ще се свържа с теб, за да запазим удобен час и за двете страни, и да направим опознавателна консултация, в която ще ми разкажеш повече за своя проблем и аз ще преценя как мога да ти бъда полезен. 

Към анкетата за опознавателна първа консултация >>> кликни тук <<<

Мъжете идват при мен преди всичко с тревога, страх и неувереност, че не са достатъчно добри, че не се справят, че се провалят непрекъснато. Те най-често вярват, че не могат и не заслужават да имат своята желана половинка, или че ще бъдат отхвърлени, изоставени и предадени заради друг мъж.

Неспособни да оценяват себе си, тези мъже не си поставят граници и се свързват с токсични партньорки, приятели и колеги, които засилват тяхната неувереност и чувство за провал в живота. Заедно в съвместната ни работа откриваме техният потенциал, стимулираме растежът му и изграждаме мъжественост. Учим се на самоувереност в съревнованието и овладяваме контрола на здравословната агресия при постигането на собствените им цели.

Изграждаме постепенно стабилността и независимостта на пълноценният партньор, приятел и професионалист. Ако си готов за първата крачка, можеш да попълниш кратката анкета на линка и ще се свържа с теб, за да запазим удобен час и за двете страни, и да направим опознавателна консултация, в която ще ми разкажеш повече за своя проблем и аз ще преценя как мога да ти бъда полезен. 

Към анкетата за опознавателна първа консултация >>> кликни тук <<<

 

 

=====================================================================

Ако все още таиш негативни чувства и емоции към бивш партньор, ако искаш да изчистиш гняв, обида или огорчение към този човек с който сте имали силна връзка и чувства,  ако искаш да разбереш себе си и ролята си в партньорските си взаимоотношения, ако искаш по-осъзнато да разбереш себе си и действията ти във партньорството, ако искаш да разбереш коя част от теб надделява във взаимоотношенията ти с партньора и коя част ти помага да си по-балансиран, удовлетворен и спокоен можеш да прочетеш с какво ще ти помогнат Водените аудио сесии „Партньорът до мен“.

Ако искаш да разбереш повече за своите страхове и маските, които слагаш в партньорските си взаимоотношения? Ако искаш да видиш своите сенчести страни, които не приемаш и ти пречат, които може би те поставят в ролята на жертва понякога? Ако обичаш човека до себе си и искаш да подобриш тези взаимоотношения – можеш да видиш и краткосрочният процес „Щастливото партньорство“, който е предоставен с любезното съдействие на немският терапевт Милан Кармели, и който правя от 2016г. до сега.

Можеш да разгледаш процеса – тук. 

Партньорски взаимоонтношения - снимка

====================================================================

Ако тази статия е била полезна за теб, можеш да я споделиш с приятелите си в социалните мрежи. 

Нека достигне и помага на повече хора.

Използвай бутоните под заглавната снимка. 

Благодаря ти. <3

 

======================================================================

Автор: Валерия Денева

Валерия е завършила специалностите „Философия“ (2015 г. ) и „Психология“ (2018 г.) във ВТУ „ Св. св.Кирил и Методий“. Има желание и мотивация за развитие в тези направления. Обича природата и смята, че тя помага при възстановяване от психични травми. За нея изкуството е един от помощните начини за справяне с даден проблем, като на преден план изтъква рисуването. „ Изобразяването на проблема, чрез рисуване е начин, който помага за по-бързото възстановяване на човека. Не е важно какви художествени умения имаме, а да се отпуснем и рисувайки да „споделим“ проблема си върху листа.“

За контакти и консултации –  (За град Велико Търново – valeriq_deneva@abv.bg)

Помощни материали: – Андреев, Л. – „Психологическото в съмнението―, сп. Философия 2/1993 – Назон, О.П. – „Метаморфози―, С.,1974 – Василев, К. Любовта. С, 1976 – Бердяев, Н., „Ерос и личност, философия на пола и любовта―, С.,1992 – Бердяев, Н. „Смисълът на любовта, С., 1993г.