Процес за личностно израстване - Осъзнат човек

Той/тя е човек, който знае какво иска и какво ще направи, за да получи, това от което има нужда. Той/тя е човек, който знае как да постави своите граници. Знае как да се защитава, когато се опитат да го/я манипулират и да го/я обезценят. Знае как да се отстоява и да използва здравословната агресия в себе си.

Той/ тя е човек, който изпитва свързаност със своите силни страни, качества и умения. Също така е свързан/а и със своите истински желания и потребности. Независимият човек е личност, която знае и може да се справя сама, но може да поиска помощ, без това да я поставя в емоционално зависима позиция.

Независимият човек, е този който е овладял травмите си и ги използва всеки ден за свое добро. Умее да ги припознава в различни ситуации и усеща как те се опитват да го върнат в старите модели на мислене, чувстване и поведение. Но осъзнавайки ги човекът успява да поеме контрол над ситуацията. Именно затова изпитва тази вътрешна сила, свобода и лекота, че те вече не го подчиняват.

Той/тя се чувства господар на своя живот. Той/тя е онзи авторитет и лидер за себе си, който не скланя глава пред измислени авторитети, а е свързан/а със своя вътрешен глас и истината за него/нея. Това, което е най-важно и добро за живота му/й.

1,500.00 лв.

Той всеки ден се гневи с партньора, шефа си или приятелите. Емоционално зависимият се чувства обиден, предаден и огорчен от различни действия на своята половинка или други хора, които по някакъв начин напомнят в него за онзи човек, който първи е нанесъл тези тежки чувства и емоции.

Всеки ден зависимият емоционално човек е в капана на тези емоционални състояния, които го карат да се чувства безпомощен, да се обвинява, да се наказва. Като някои хора дори прибягват към алкохол, дрога, хазарт, безразборен секс и др.

Той остава в оковите на това с партньора и/или средата си да пресъздава отново и отново онези травмиращи моменти от детството си, които са му донесли тези тежки чувства и емоции. С това пресъздаване зависимият несъзнателно търси начин да ги излекува и да се освободи. Да бъде независим. Да влезе в истинската си сила.

Напълно разбирам това състояние, тъй като преди да започна своята лична терапия вече преди повече от 7 години, аз бях емоционално зависим човек и познавам до болка тези състояния на емоционалността на зависимия. И благодарение на 10-сесийния процес за работа с вътрешното дете, успях да се освободя и да излекувам това зависимо и травмирано състояние. Все по-дълбоко разбирам емоционално зависимия човек и от позицията си на психолог с над 1000 часа консултативна практика и работа с десетки клиенти с това състояние на емоционалността и душевността им.

Повече за мен и биографията ми можеш да прочетеш тук:

Рискът тук е, че клиентът може да прекъсне процеса си и да се откаже, което автоматично го връща в онова наркотично състояние на емоционалната зависимост. Причините са тези, че той до болка е свикнал с това състояние, че го е страх от новото, или че просто иска да остане в ролята на жертва, която е най-удобна, и в която не е нужно да се поема отговорност. Но именно тази роля след време води до болести като: автоимунни заболявания, проблеми с щитовидната жлеза, зависимости от алкохол, наркотици, хазарт, секс. Също така до депресии, паник атаки и суицидност. (мисли за самоубийство)

А рискът, който поемаш работейки с мен, е да станеш онзи независим човек, който десетки хора, минаващи през него и до днес, предпочетоха. Ти избираш – да живееш свободно и леко, или да се разрушаваш бавно и сигурно.

Ако искаш да промениш този модел на зависимост и емоционална болка, попълни кратката анкета и ще се свържа с теб за  опознавателна първа консултация, в която ще ми разкажеш повече за това, в което се намираш в момента. Тя не те обвързва по никакъв начин.

Днес клиентите, които бяха емоционално зависими и разрушаващи живота си хора, които бяха в омагьосания кръг на своето емоционално и зависимо състояниe, които бяха с различни здравословни проблеми, сега са независими хора, които знаят как да се справят сами. 

Здрави са физически и емоционално, имат нови и удовлетворяващи партньорства, в които се чувстват свободни, сигурни и обичани. Чувстват лекота в отношенията си и получават и дават любов по начин, който ги кара да цъфтят, а оттам процъфтява животът им във всяка една сфера.

Това са хората, преминали през процеса за работа с вътрешното дете, лекуване на емоционалността и травмите от детството.

Ако си готов да бъдеш този удовлетворен, свободен и щастлив човек, попълни кратката анкета и ще се свържа с теб за  опознавателна първа консултация, в която ще ми разкажеш повече за това, в което се намираш в момента. Тя не те обвързва по никакъв начин.

„Естественото има силата да измества неестественото.“

проф. Христо Гешанов

Клиентите, с които работя успяват за няколко месеца да променят и осъзнаят толкова, колкото години наред на са успявали сами. Важна е и ангажираността и постоянството от тяхна страна, в противен случай трансформация е невъзможна. 

Не позволявайте на страха от успеха, от лекотата и новото, което не сте изпитвали до момента да ви възпира от това да имате по-добър живот. Всеки заслужава да се чувства добре, да бъде подкрепен, обичан и успешен!

Признаци, че вътрешното ни дете се нуждае от изцеление:

Можем да забележим, че нашето наранено вътрешно дете се проявява в ежедневието ни, когато усетим, че имаме силна реакция към дадена ситуация или внезапно се почувстваме много раздразнени, или откъснати от околните. В този момент възрастният човек в нас се опитва да управлява или контролира външния свят, който го кара да се чувства некомфортно отвътре.

Това може да изглежда като репликата „Нямам нужда от никого“ в ситуации, в които не си позволяваме да поискаме помощ или не си позволяваме да я получим.

Това може да изглежда като опит да се „справим“ с реалността чрез твърде много алкохол, пазаруване, хазарт, храна и дори хронично отлагане.

Това може да се прояви по множество начини, включително депресия, липса на мотивация, повишаване или загуба на тегло, хранителни разстройства, липса на желание за интимност, липса на желание за комуникация с приятели и близки, трудности със съня, липса на продуктивност, повишена тревожност и др.

Обикновено на несъзнателно ниво сме склонни да пресъздаваме моделите на привързаност, които сме преживели като деца в отношенията си с възрастните. Това означава, че в отношенията си с другите, независимо дали са романтични или не, по същество повтаряме моделите на детските си травми. Това може да се проявява в живота ни като избягване на конфликт, избягване на близост, пренебрегване на нуждите ни във връзката, заблуждаване на себе си, страх от отхвърляне и изоставяне и много други.

„Лечение на вътрешното дете“ – лечение на детски травми (трансформиращ структуриран процес от 10 сесии) или първична терапия от американския психотерапевт д-р Артур Янов, свързана с един от най-необходимите, базисни и изчистващи процеси: Взаимоотношенията с родителите от родовото семейство – майката, бащата и връзката с вътрешното дете или вътрешния потенциал за израстване и развитие.

В този процес разглеждаме връзката и вътрешната динамика между нас като възрастни и нашето вътрешно дете, което е олицетворение на нашия емоционален свят. Разглеждаме взаимоотношенията между нас и нашите родители и отношение ни към различни ситуации, и модели на възпитание и обусловеност. Започваме една лечебна връзка на отделяне от травмиращите моменти в детските години (до 12- годишна възраст).

Процесът е изпитан инструмент в практиката и личният ми живот, който свързва човек с неговите вътрешни граници, стандарти и самооценка, и след него много по-бързо и лесно идва онзи партньор, с когото отношенията са на различно ниво на взаимодействие, осъзнатост, удовлетвореност и уважение.

Процесът е за всички онези, които търсят начин да:

  • излекуват своята емоционална зависимост, която често се проявява в партньорствата им;
  • поставят своите здравословни граници и да се освободят от товара на минали ситуации, и травмиращи моменти в своето детство;
  • открият много от своите модели на поведение и възпитание, които могат да преобразят по начин, който да работи за тях;
  • направят място за нова и креативна енергия, свързвайки се с вътрешното си дете;
  • намерят пътя към своя резервоар от потенциали, който да използват по един по-съзнателен и удовлетворяващ начин и да се превърнат в независим и емоционално здрав и стабилен човек.

Хората, които започват терапия или работят с психолог за определена тема, често споделят, че търсят емоционална свобода от токсичен партньор, усещат различни казуси от миналото, които пречат за настоящата им реализация в различни сфери на живота.  Изпитват тревожност и стрес, който се е натрувпал с времето. 

Търсят психологическа подкрепа и анализ на личните им преживявания или професионалист, който от дистанцията на страничен наблюдател да даде обективна и информирана обратна връзка. Професионалист, който е способен да зададе точните въпроси, които да изкарат отговорите от човека, който търси решение на съответните казуси и да му помогне да се свърже с ресурсите си за справяне и развитие.

Подарък (Бонус) към процеса – аудио сесиите от продукта „Детето и родът в мен“:

  • Използвани похвати: консултиране, интервю, гещалт техники, констелативни техники, медитативни и дихателни техники, рисунки, малки домашни задачи и аудио медитативни практики.
  • Продължителност на процеса: 10 структурирани сесии.
  • Продължителност на всяка сесия:  до 90 мин.

Запази час за кратко опознавателно интервю, в което да разкажеш повече за твоята нужда и твоята цел.

Ще се радвам да се запознаем и да бъда полезен. Първата стъпка е най-важна, не я отлагай повече.

„От детето в нас към лидерство през сърцето!
Защото, когато сърцето е заключето, умът и съзнанието е сляпо.“

Калоян Б. Божанов

Обратна връзка от хора преминали през процеса: