Geshtalt и травма психотерапевт, Coach на творци (музиканти, актьори и др.)  Artist, модел и предприемач

„Липсващата съставка“

креативност

„Преди много години един стар селски лекар пристига в града, връзва коня си пред местната дрогерия, влиза тихичко през задната врата и подхваща разговор с младия аптекар.

Повече от час той се опитва да го убеди нещо. После излиза за малко, отива до колата, връща се с голям старовремски казан и дървена лопатка за разбъркване и ги стоварва в склада отзад.

Аптекарят оглежда казана, бърка във вътрешния си джоб, изважда пачка банкноти и я подава на лекаря. В нея има точно петстотин долара – всичките му спестявания!

Лекарят му подава малко листче, на което е написал тайна формула. В нея е заключено огромно богатство. Но по всичко личи, че лекарят и не подозира това! Без една вълшебна съставка обаче казанът никога не би заврял и не би донесъл състояние на своя собственик.

Старият лекар е доволен, че е направил неочаквано добра сделка – спечелил е петстотин долара! Аптекарят пък е заложил всичките си спестявания за късче хартия и стар казан. Дали да се радва, или да съжалява? Той още не знае, че е направил инвестиция, която ще му донесе купища злато, за което би му завидял дори Аладин със своята вълшебна лампа.

Това което аптекарят купува всъщност е една идея.

Старият казан, дървената лопатка и тайната рецепта не биха означавали нищо, ако новият им собственик не бе добавил една загадъчна съставка, за която лекарят изобщо не се е сетил.

Досещате ли се какво е добавил младежът към тайнствената формула, за да започне казанът да прелива злато. Историята, която ви разказвам е истинска, но е по-необикновенна и от измислица. А тръгва от една отречена идея, която се оказва златоносна.

Тази идея е направила и продължава да прави богати всички, които са се докоснали до нея. По цял свят онези, които раздават съдържанието на казана, трупат добри пари.

Днес старият казан е един от най-големите потребители на захар в света, осигурявайки по този начин работа на хиляди хора, които отглеждат захарна тръстика, произвеждат захар или търгуват с нея.

Той потребява и милиони стъклени бутилки всяка година, осигурявайки пълна заетост в стъкларската промишленост.

Старият казан осигурява работа и на огромен брой чиновници, стенографи, машинописки и рекламни агенти. Направил е популярни и богати и десетки хора на изкуството, рекламирали готовият продукт.

Същият този казан превърна един малък град в промишлена столица на Юга, от което пряко или косвено печели всеки жител на града.

Идеята е печеливша навсякъде по света. Реки от злато се леят за всеки, който се заеме да я експлуатира. Със златото от старият казан бе построен един от най-реномираните колежи на Юга, където хиляди млади хора получават високо образование.

Ако старият бакърен казан можеше да говори, би разказал вълнуващи истории, защото самият съм преживял нещо подобно. То се разигра недалеч от мястото, където онзи далновиден аптекар е купил стария казан. Точно там срещнах моята съпруга и тя ми разказа историята за вълшебния казан. Пихме от съдържанието му, когато я помолих да свърже живота си с мен „в радости и грижи“.

Който и да сте, където и да живеете, каквато и да е професията ви, винаги, когато видите надписа „Кока Кола“, помнете, че тази огромна империя на богатство и влияние води началото си от една обречена идея, съживена от загадъчната съставка, която аптекарят Ейза Кандлър добавя към тайната формула.

Тази съставка е въображението.“  – Наполеин Хил


Как използваш своето въображение и креативност? 

Ще ти споделя една малка техника за това как аз тренирам креативността и невронните връзки на мозъка си, защото както мускулите на тялото ни, мозъкът ни също има нужда от тренировка за да е плодороден. Научих тази техника от бизнес консултанта Мирослав Запорожанов и прилагам вече повече от три години. Изключително ми помогна за създаването на продуктите ми с аудио сесии, които са първите медитативни сесии с терапевтичен текст и българска народна музика у нас. 

Повече за тях: 

Както всички знаем, креаивността и умението ни да свързваме бързо информацията около нас, може да ни донесе изключителни успехи. 

Много хора са станали супер успешни, благодарениe на това, че са открили нещо, което е помогнало на мнозина или се харесва и купува от милиони, както г-н Кандлър и съставката на една от най-печелившите компании в цял свят – „Кока Кола“. Сигурен съм, че с постоянство тази техника ще ти помогне да разгърнеш този скрит потенциал на твоят мозък.

Заповядай.

Техниката е следната:  1. Избирам си едно от числата от 0 до 9. ( Всеки ден, може да бъде различно число, но да е едно от числата от 0 до 9. Може и няколко пъти на ден да я използвате с различно число, 🙂

2. Решавам, че ще отделя 5 или 10 мин. и съзнателно ще започвам да търся в предметите и всичко около мен това число. Да се опитвам да намеря нещо, което наподобява неговата форма.

И това е цялата техника. Какво си помисли, че ще те изтормозя с нещо сложно? Напротив много често простичките техники и материали ни дават изключителна полезност.

Истината е там, че повечето хора дори не опитват, или го правят ден-два и после се отказват. Затова и не виждат резултат. Вярвам, че не си от тях.

Ще се радвам да споделиш след време резултата си, пък ако си станал новият откривател на нещо уникално, ще се радвам да почерпиш по една „Кока Кола“. 😉

====================================================================

С помощен материал от книгата „Мисли и забогатявай“ – Наполеон Хил

====================================================================

Ако тази статия е била полезна за теб, можеш да я споделиш с приятелите си в социалните мрежи. 

Нека достигне и помага на повече хора.

Използвай бутоните под заглавната снимка. 

Благодаря ти. 


Прочети още:

„Скритата депресия.“