Как да продължим напред, когато изгубим човек, когото обичаме?

Как да продължим напред, когато изгубим човек, когото обичаме

През 1938 г. Харвардският университет стартира амбициозен проект, чиято основна мисия е да открие факторите, които най-силно допринасят за човешкото щастие и благополучие.

В проекта, наречен „Изследването на Грант“, в продължение на близо 80 години са наблюдавани 268 студенти и техните преки потомци.

Ръководителят на изследването Джордж Вайлънт обобщава резултатите кратко и красноречиво:

75 години и 20 милиона долара доведоха до извод, който може да се побере в 3 думи: „Щастието е любов. Точка.“

„Изследването на Грант“ доказва по неоспорим начин, че всичко, от което имаме нужда, за да бъдем щастливи, е да прекарваме качествено време с хората, които обичаме, и които ни обичат.

Пълноценните, пълни с обич и уважение, взаимоотношения с нашите родители, братя и сестри са най-важната предпоставка за щастието и благополучието ни.

Какво обаче се случва, когато важните за нас хора, вече не присъстват физически в живота ни? Как да се научим да живеем със следите, които оставя в нас загубата на любим човек? Как да продължим напред, когато изгубим тези, които обичаме?

Съчувствие и доброта

Най-важното нещо, което трябва да направите за себе си, е да се отнесете към болката си със съчувствие и доброта. Позволете си да страдате, позволете си да плачете и да се чувствате напълно отчаяни.

Загубата ви е съвсем реална и вие имате право на време, в което да скърбите. Изстрадайте мъката и в крайна сметка тя неизбежно ще се разсее.

Въпреки че болката от смъртта на скъп човек винаги ще пулсира в сърцето ни, утехата и съчувствието, с което се отнасяме към нея, постепенно ще намалява остротата й.

Приемане на емоциите

Скръбта не е признак на слабост. Тя е признак на дълбоките взаимоотношения, които сме имали с нашите близки, и обяснява напълно силните емоции, които предизвиква в нас тяхната смърт.

Всеки път, когато чуете любимите им песни, гледате любимите им филми, или правите нещо друго, което ви напомня за тях, образът им ще оживява в съзнанието ви.

Понякога ще се усмихвате на тези спомени, а друг път ще ви разплакват, но всичко това е част от изцелението.

Погрижете се за спомените

Подредете всички налични снимки в албум, в общ файл в компютъра си или в рамки, които да поставите в дома си.

Подобни занимания са изключително полезни, защото създават успокояващото чувство, че се грижите за това скъпите ви хора да не бъдат забравени.

Освен това, дори само поглед към тях в труден момент, може да ви даде силата, от която имате нужда.

Споделяне на истории

Припомнянето на различни истории и споделянето им с други хора е важна част от изцелението.

Разказаните спомени за близостта и щастието, което сте изпитвали с човека, когото сте изгубили, ще ви припомни колко обичани и ценни сте били за него.

Приспособяване към новата реалност

Част от приспособяването към новата реалност включва инвестиране в други взаимоотношения. Въпреки че след загубата може да е много трудно да подновите социалните си контакти, постепенно трябва да се върнете към тях.

Времето, споделено с други хора, може да подобри настроението ви и да ви утеши. Не забравяйте, че в тези толкова трудни моменти, имате нужда да знаете, че не сте сами.

Опитайте се да приемете загубата и като житейски урок

Нищо в живота не е завинаги. Приемете този факт и се научете да живеете за момента.

Животът е постоянно пътуване, чиято цел е да ни научи как да го живеем по-пълноценно, как да му се радваме от цялото си сърце, как да обичаме хората сега, в този момент, да ги обичаме така, че да не съжаляваме за нито един пропуснат миг с тях.

Пътят към възстановяването

Новата ви роля ще е болезнена. Не се заблуждавайте, че някога ще успеете да излекувате мъката от загубата на любим човек.

Болката никога няма да отшуми напълно, просто с времето ще стане по-малко остра. Това, което можете да направите за себе си, е често да си припомняте колко големи щастливци сте – въпреки тежката загуба.

Да изгубиш някого все пак означава, че си го имал – че си имал точно тази майка или точно този баща, точно този брат или точно тази сестра… и те по някакъв начин винаги ще са до теб…

В мига, в който погледнете на нещата по този начин, ще ви залее вълна от щастие. А щастието е любов. Точка.

––––––––––––-

Ако се намираш в подобна ситуация и не знаеш как да се справиш с емоционалното състояние и търсиш отговорите за себе си – попълни кратката анкетна форма и ще се свържа с теб за кратка опознавателна консултация, за да преценя как мога да ти бъда полезен в този път.

Какво казват хората работили с мен – https://bit.ly/ОбратниВръзкиОтДоволниКлиенти

Към анкетата за опознавателна първа консултация >>> кликни тук <<<

Жените, които се свързват с мен, са най-често с изградена болезнено ниска самооценка, дълбока вътрешната несигурност и убеждение, че не заслужават партньорство основано на взаимно уважение.

Това са жени развили навика да поставят мъжете си на първо място и да забравят себе си, приели вината, че не са се справили в партньорството си, смазани и обезценени от партньорите си. Свързвайки се с мен тези жени разбират постепенно, че отговорността е винаги по равно, че заслужават своето равноправно партньорство.

Ако си готова за първата крачка, можеш да попълниш кратката анкета на линка и ще се свържа с теб, за да запазим удобен час и за двете страни, и да направим опознавателна консултация, в която ще ми разкажеш повече за своя проблем и аз ще преценя как мога да ти бъда полезен. 

Към анкетата за опознавателна първа консултация >>> кликни тук <<<

Мъжете идват при мен преди всичко с тревога, страх и неувереност, че не са достатъчно добри, че не се справят, че се провалят непрекъснато. Те най-често вярват, че не могат и не заслужават да имат своята желана половинка, или че ще бъдат отхвърлени, изоставени и предадени заради друг мъж.

Неспособни да оценяват себе си, тези мъже не си поставят граници и се свързват с токсични партньорки, приятели и колеги, които засилват тяхната неувереност и чувство за провал в живота. Заедно в съвместната ни работа откриваме техният потенциал, стимулираме растежът му и изграждаме мъжественост. Учим се на самоувереност в съревнованието и овладяваме контрола на здравословната агресия при постигането на собствените им цели.

Изграждаме постепенно стабилността и независимостта на пълноценният партньор, приятел и професионалист. Ако си готов за първата крачка, можеш да попълниш кратката анкета на линка и ще се свържа с теб, за да запазим удобен час и за двете страни, и да направим опознавателна консултация, в която ще ми разкажеш повече за своя проблем и аз ще преценя как мога да ти бъда полезен. 

Към анкетата за опознавателна първа консултация >>> кликни тук <<<

================================================================

Ако тази статия е била полезна за теб, може да я споделиш с приятелите ти в социалните мрежи. 

Нека достигне и помага на повече хора.

Използвай бутоните под заглавната снимка. 

Благодаря ти!