Как да излезем от триъгълника на Карпман?

насилник жертва агресор

Триъгълникът на Карпман е модел на конфликтна комуникация, на негова основа се формират взаимозависими отношения.

Има три роли: жертва, агресор и спасител, като може да има произволен брой участници. Прочетете повече за триъгълника на Карпман и как да излезете от него в тази статия.

В триъгълника на Карпман не е задължително да има трима участници. Може да има четирима, десет или дори двама.

Освен това триъгълникът на Карпман може да се разгърне в главата на един човек – под формата на вътрешен конфликт.

В играта на триъгълника на Карпман има незабележими и несъзнателни задачи. Между тях: Задоволете детските си нужди по индиректен начин – чрез ръцете на някой друг. Създайте симбиотична връзка. Всяка роля на триъгълника има свои собствени характеристики.

НАПРАВЕТЕ ТЕСТА Тест: Жертва, Преследвач или Спасител – кой си ти в триъгълника на Карпман?

Жертва

Жертвата избягва отговорността за живота си. Постоянно в търсене на онези, които отгатват и задоволяват нейните нужди. Често обиждана, търси виновни, а и самата тя често се чувства виновна. Потопен в състояние на заучена безпомощност, има негативен песимистичен фокус на възприятието. Той обича да играе играта „Да, но“ със своите спасители: „Да, това е добра идея, но сега нямам сили“; „Да, ще внимавам повече с харченето, но сега съм стресиран и магазините ме успокояват“… Жертвата винаги е недоволен от нещо, така че тази роля лесно и бързо се превръща в Агресор.

Спасител

Спасителят, от своя страна, жадува за признание и власт. Според логиката на тази роля „най-лесният начин“ да получиш желаното е като спасиш някой по-слаб, по-глупав, по-беден. Освен това, като правило, спасителят прави това, без да пита, просто „защото той знае по-добре“. В тази роля най-важното е да намерите постоянен източник на гориво за егото си чрез обсесивна помощ. Спасителите предоставят услугите си без никакъв договор, без ясни условия за обмен, без рамка. Затова те почти винаги се сблъскват с „неблагодарност“, с „използване“ на себе си. Това ги потапя в униние и ги превключва в ролята на Жертвата. Или от напразните усилия изпадат в ярост, превръщайки се в Агресори. Спасителят изпитва вълнение и радост, когато някой е в беда и има възможност да се докаже.

Агресор

Агресорът има неистова нужда от власт. Контролът, заповедите, унижението, обидите са любимото оръжие на агресора. Той преследва жертвата и я „довежда“ до страх. Страхът за Агресора е не само начин за натиск и манипулация, но и шанс за намиране и „вързване” на зависимата от него Жертва. Триъгълникът на Карпман създава емоционален фон, базиран на вина, негодувание, агресия и често безсилие от безкрайни повторения.

Един от ясните признаци на триъгълника на Карпман е неконструктивният диалог и конфликтите, които се повтарят като развалена плоча.

НЕОЧЕВИДНО, НО ВАЖНО Всички роли на триъгълника могат да се играят от един човек.

Мнозина обаче имат „любима роля“, фиксирана от детството; Всички участници в триъгълника се опитват да задоволят нуждите на децата си с чужди ръце. И не пряко, а косвено. Това води до факта, че истинската нужда остава неудовлетворена.

Игрите в триъгълника легализират негативните емоции, но не решават проблема. Следователно в крайна сметка във вътрешната реалност на триъгълника всички негови участници са жертви на собствените си илюзии;

В транзакционния анализ се счита, че човек се състои от три его състояния: дете, възрастен, родител. Всяко его състояние има своя собствена функционалност, всяко его състояние е свързано с различни части на мозъка.

И така, триъгълникът на Карпман се играе само в его-състоянието на Детето. Това просто обяснява ирационалното, упорито повтарящо се поведение, високата емоционална интензивност, трудностите със самоконтрола. По време на участие в триъгълника на Карпман се наблюдава възрастова регресия, мисленето прилича на детско, с набор от опции, присъщи на пет-седемгодишно дете.

СТЪПКИ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ТРИЪГЪЛНИКА НА КАРПМАН СТЪПКА

1. На първо място е важно да забавите темпото, да върнете фокуса на вниманието към момента тук и сега и да активирате тригерите на его-състоянието на възрастен:

Запитайте се: „Какво се случва с мен в момента?“ Превключете фокуса си върху дъха си. Задайте си въпроси: „Защо играя това?“, „Какво наистина искам в момента? „Какво ми дава този конфликт?“, „Какво мога да направя точно сега?“

СТЪПКА 2.

Веднага щом успеете да активирате его-състоянието на възрастен, кажете на глас (ако е подходящо за вашия конкретен случай): „Забелязах, че нашият диалог се върти в кръг, сега сме твърде развълнувани, за да разрешим този проблем. Нека се успокоим и да се върнем към тази тема по-късно.“

СТЪПКА 3.

Веднага след това трябва да преместите фокуса на вниманието върху себе си. Най-лесният начин да направите това е чрез тялото. Можете да се фокусирате върху краката си или как въздухът влиза в ноздрите ви.

СТЪПКА 4.

В стъпка 2 получавате вътрешен отговор на въпроса защо имате нужда от тази игра, какво наистина искате. И точно сега помислете как можете да задоволите детските си нужди по по-здравословен начин от конфликтното поведение.

СТЪПКА 5. Ако обикновено играете (Rescuer,) тогава се погрижете за себе си и си спестете загубата на енергия и време. Спрете да помагате, без да питате. Междувременно е важно жертвата да спре да играе „да, но“ и да поеме отговорност за своите резултати, приемайки факта, че резултатите не идват веднага, а само в процеса на усъвършенстване на нови умения.

Важно е агресорът да приеме своята уязвимост и страх от самота и да овладее здравословна конструктивна комуникация. Освен това можете да си зададете въпроси, които насочват фокуса към зряла позиция и здрави взаимоотношения: Винаги ли разбирам какво наистина искам? Какво ми пречи да задоволявам нуждите си сам? Какво ми пречи да помоля партньора си директно за помощ за моите нужди? Как мога да отговоря на тези нужди? Защо имам нужда партньорът ми да ми е обиден/виновен/ядосан?

СТЪПКА 6.

Сега, когато сте напълно наясно какво се случва, трябва да установите твърди граници с опонента си.

СТЪПКА 7.

За да излезете напълно от драматичния триъгълник, е необходимо да прехвърлите комуникацията със събеседника във формата „възрастен 0 възрастен“. Отношенията без триъгълника на Карпман стават наистина близки и топли. Те са живи и се развиват. Именно в такова уютно пространство се ражда истинската любов.

–––––––––––––––––––––––––

Какво казват хората работили с мен – https://bit.ly/ОбратниВръзкиОтДоволниКлиенти

Жените, които се свързват с мен, са най-често с изградена болезнено ниска самооценка, дълбока вътрешната несигурност и убеждение, че не заслужават партньорство основано на взаимно уважение.Това са жени развили навика да поставят мъжете си на първо място и да забравят себе си, приели вината, че не са се справили в партньорството си, смазани и обезценени от партньорите си.

Свързвайки се с мен тези жени разбират постепенно, че отговорността е винаги по равно, че заслужават своето равноправно партньорство.Ако си готова за първата крачка, можеш да попълниш кратката анкета на линка и ще се свържа с теб, за да запазим удобен час и за двете страни, и да направим опознавателна консултация, в която ще ми разкажеш повече за своя проблем и аз ще преценя как мога да ти бъда полезен.

Към анкетата за опознавателна първа консултация >>> кликни тук <<<

Мъжете идват при мен преди всичко с тревога, страх и неувереност, че не са достатъчно добри, че не се справят, че се провалят непрекъснато. Те най-често вярват, че не могат и не заслужават да имат своята желана половинка, или че ще бъдат отхвърлени, изоставени и предадени заради друг мъж.

Неспособни да оценяват себе си, тези мъже не си поставят граници и се свързват с токсични партньорки, приятели и колеги, които засилват тяхната неувереност и чувство за провал в живота. Заедно в съвместната ни работа откриваме техният потенциал, стимулираме растежът му и изграждаме мъжественост. Учим се на самоувереност в съревнованието и овладяваме контрола на здравословната агресия при постигането на собствените им цели.

Изграждаме постепенно стабилността и независимостта на пълноценният партньор, приятел и професионалист. Ако си готов за първата крачка, можеш да попълниш кратката анкета на линка и ще се свържа с теб, за да запазим удобен час и за двете страни, и да направим опознавателна консултация, в която ще ми разкажеш повече за своя проблем и аз ще преценя как мога да ти бъда полезен. Към анкетата за първа стратегическа консултация >>> кликни тук >>> https://bit.ly/КонсултациясКалоянБожанов

================================================================

Ако тази статия е била полезна за теб, може да я споделиш с приятелите ти в социалните мрежи.

Нека достигне и помага на повече хора.

Използвай бутоните под заглавната снимка.

Благодаря ти!