Емоционалната болка. Как да се справим с нея?

болка

Емоционална болка

Емоционалната болка е разпространено явление, с което се е сблъсквал всеки човек. Иначе ние сме просто труп, ако не чувстваме нищо. И на възрастния човек му е нужно да се научи да се справя с нея. Има много прекрасни, умни, целеустремени хора и при много от тях, за съжаление възникват сложности с преживяването на емоционалната болка и приемането й. И като следствие с получаването на удоволствие и радостта от живота. Просто така, без повод, просто защото мен ме има. Това се отразява и на темата за отношенията – накъде без нея. За физическата болка има мазила, а за чувствата и емоциите – те са безсилни.

Защо се случва така?

Има няколко причини – голямото натоварване на работа, типичната почивка или еднаквите развлечения, които вече омръзнаха.

Много често вместо да се разведрим по някакъв благ път – идва алкохола, цигари или обратно, някои се стремят към духовни практики. Всичко това е за да се заглуши болката, да не се даде на емоциите да доминират, да се скриеш от тях по-надалече. Получава се бягство – през деня работа без почивка, вечер – някакви занимания или курсове. Само и само да не се ровиш в себе си, да не мислиш как да се справиш с болката, с отрицателните емоции. В големите градове хората много ценят времето и се стремят цялото време да си го запълнят с някакви нови материали, аудиокниги или просто книги. И всичко това води до най-трагичните последствия, че по-голямата част от хората сега реално преживяват постоянни кризи и стрес, емоционална болка, неминаващи депресии, макар видимо, съдейки по тяхното социално положение, няма причини за това.

Често ми се задава следния въпрос, когато имам консултации с клиенти:

„А какво в живота не е така?“

Откъде се взима емоционалната болка? Отговорите доста често се повтарят:

 • не е правилният мъж вкъщи  или не е подходящата  жена за него

 • не са достатъчно парите

 • началника на работа

 • не е тази къщата, в която искам да живея…колата,почивките

 • не е живота ,който искам да живея

 • не е това обкръжение

 • не е това отношение, което искам към мен

И така се продължава месеци и години, това недоволство да се носи в себе си, разочарованието, болката, обидата – и това води до допълнителни болести и още по-голяма тъга. През живота те са много и се сбласкваме с различни стресови ситуации, ето това е емоционалната болка, заключена във нашите реакции в дадената ситуация.

Тя никъде не отива. Отрицателната емоция остава записана в клетките на нашето тяло, което от своя страна, ражда проблеми и със здравето, и с отношенията и със заобикалящия ни свят. И е ясно, че за да бъдем здрави и успешни, любими и любящи, трябва да се изчистим от това, от тази болка, която е запаметена в тялото.

Да се справиш с нея е възможно. Има много начини за това – практики и упражнения.

Ето няколко упражнения за освобождаване от емоциоалната болка.

 Какво можете да направите за да си помогнете бързо. За основа, взех  няколко от съветите на Луиз Хей.

 1. За проблема може да се сподели. За жените това е много важно, жената не може да има ярък и интересен живот, ако нещо и тежи, нещо като камък и е заседнало в гърлото. Важното е да се изговори,може да се сподели с някой приятелка, да разкажете какво ви притеснява или да се разберете със ситуацията, докато напълно не излезе отрицателната енергия. Женската психика е устроена така, че даже, ако не може да се реши проблема, само от един прост разговор за него, на нас вече ни става по-добре. Апелирам и към господата на които знам, че е много по-трудно да говорят, но от работата ми с мъже виждам, колко облекчение идва в мъжката половина, когато го сторят.
 2. Ако няма никой наблизо, може да го напишете. И няма да мине оправданието -‘’Нямам приятел или приятелка, който е готов да ме изслуша или пък никой не иска да слуша чужди проблеми, и ето седя нещастен или нещастна.” Напишете на лист всичко, което ви вълнува. Той всичко ще изртърпи, а на Вас ще ви стане по-леко.
 3. Ако имате чувството, че някой ви е обидил, можете да напишете писмо на този човек и после да го изгорите. Т.е. не просто да се изплачете чрез буквите, а адресирано към него да го сторите, като отдалечен разговор.
 4. Може да запишеш своя монолог на диктофон. Днес те са вградени в повечето телефони. И после сам или сама да прослушаш разказа си.

Това са вече работещи прости практики. Нужно е човек да опита, за да види резултат. Защото докато се препълваме с „тръни“, които седят в нас, е много трудно човек да се  успокои, да преосмисли нещата и да пусне нещо ново, позитивно и радостно.

Това са двете страни на медала – страдание и радост, те живеят ръка за ръка. Затова, когато болката е разредена и се освободи пространство, може да се каже, че ако вие със своите емоции сте стигнали дъното, преживели това и сте изплували от него, значи във вас се е  появило това свободно място, пространство, за да могат да влязат по-добри мисли и положителни емоции.

Тук споделям и още един изпитан начин, който помага за освобождаване на емоционална болка – Това е терапевтична аудио сесия свързана с вътрешното ти дете, която е част от онлайн носителя с аудио сесии по Метода „Семейни Констелации“ – „Детето и родът в мен“.

А тук можеш да чуеш повече за цялостният процес свързан с вътрешното ни дете и травмиращи моменти, освобождението на натрупани тежки емоции и чувства, през който е преминал дори самият Джон Ленън и след него е написал едни от най-емблематичните си песни. Статия за това има в описание под видеото в YouTube. 

Жените, които се свързват с мен, са най-често с изградена болезнено ниска самооценка, дълбока вътрешната несигурност и убеждение, че не заслужават партньорство основано на взаимно уважение.

Това са жени развили навика да поставят мъжете си на първо място и да забравят себе си, приели вината, че не са се справили в партньорството си, смазани и обезценени от партньорите си. Свързвайки се с мен тези жени разбират постепенно, че отговорността е винаги по равно, че заслужават своето равноправно партньорство.

Ако си готова за първата крачка, можеш да попълниш кратката анкета на линка и ще се свържа с теб, за да запазим удобен час и за двете страни, и да направим безплатна консултация, в която ще ми разкажеш повече за своя проблем и аз ще преценя как мога да ти бъда полезен.

Към анкетата – https://bit.ly/БезплатнаКонсултациясКалоянБожанов

Мъжете идват при мен преди всичко с тревога, страх и неувереност, че не са достатъчно добри, че не се справят, че се провалят непрекъснато. Те най-често вярват, че не могат и не заслужават да имат своята желана половинка, или че ще бъдат отхвърлени, изоставени и предадени заради друг мъж.

Неспособни да оценяват себе си, тези мъже не си поставят граници и се свързват с токсични партньорки, приятели и колеги, които засилват тяхната неувереност и чувство за провал в живота. Заедно в съвместната ни работа откриваме техният потенциал, стимулираме растежът му и изграждаме мъжественост. Учим се на самоувереност в съревнованието и овладяваме контрола на здравословната агресия при постигането на собствените им цели.

Изграждаме постепенно стабилността и независимостта на пълноценният партньор, приятел и професионалист. Ако си готов за първата крачка, можеш да попълниш кратката анкета на линка и ще се свържа с теб, за да запазим удобен час и за двете страни, и да направим безплатна консултация, в която ще ми разкажеш повече за своя проблем и аз ще преценя как мога да ти бъда полезен.

Към анкетата – https://bit.ly/БезплатнаКонсултациясКалоянБожанов

====================================================================

Ако тази статия е била полезна за теб, можеш да я споделиш с приятелите си в социалните мрежи. 

Нека достигне и помага на повече хора.

Използвай бутоните под заглавната снимка. 

Благодаря ти. <3