Демисексуалност

Beautiful young couple bonding and smiling while sitting in the bedroom

Демисексуалността е желание за сексуални контакти единствено при наличието на силна емоционална връзка. Представката „деми-“ произхожда от гръцки и означава „-полу“.

В някои класификации демисексуалността се слага в „сивата зона“ между асексуалността и сексуалността. Демисексуалните хора могат да са с всякаква сексуална ориентация и джендър идентичност. Какво ѝ е „полусексуалното“ на демисексуалността?

Демисексуалните нямат сексуално влечение към хора, които не са им близки. Сексът за една нощ е нещо, което им е дълбоко чуждо. Чак когато много се сближат с някого, могат да изпитат и сексуално желание към този човек. Силната емоционална връзка, която събужда либидото на демисексуалните, не е задължително да бъде любов – може да става дума и за близко приятелство например.

Дали преди сексуалната революция повечето хора – и почти всички жени – са били демисексуални? Ами… не точно. Ето защо: Социалната норма на класическото буржоазно общество е жената да се омъжи „девствена“ след сравнително дълъг период на ухажване и годеж. (В по-традиционни времена пък не е рядкост момата да се жени за момък, когото дори не познава, защото бракът се уговаря от родителите и не е въпрос на любов или лична воля.)

И днес случайните сексуални контакти са много по-разпространени сред мъжете, отколкото сред жените. Но едно нещо е нормата, друго е вътрешната потребност. Както при всичко, свързано със сексуалността, важното е не толкова какво човек прави, колкото какво изпитва. Някои наричат социалната принуда към сексуално въздържание „принудителна демисексуалност“.

Докато „истинските“ демисексуални са си такива, дори доминиращите социални очаквания да са, че на всички им се прави секс със случайни партньори. От друга страна, немалка част от вътрешните ни потребности са въпрос на култура, биография, ценности.

Това не означава, че свободно си избираме какви да са ни потребностите. Както не избираме, когато се отвращаваме от храни, миризми, гледки или действия, които за други култури са напълно приемливи. Има ли нужда да въвеждаме термини като демисексуалност? Изобщо – трябва ли на всеки нюанс на сексуалността да се слага етикет?

Според Джендърландия всеки етикет е повече или по-малко условен. Как се идентифицират хората обаче е нещо, което те самите решават. А има и хора, които се идентифицират и като демисексуални. В общество, в което сексуализацията е лайфстайл норма, онези, които не пасват на нормата, е логично да се самоопределят по някакъв начин.

***

Какво казват хората работили с мен – https://bit.ly/ОбратниВръзкиОтДоволниКлиенти

Към анкетата за опознавателна първа консултация >>> кликни тук <<<

Жените, които се свързват с мен, са най-често с изградена болезнено ниска самооценка, дълбока вътрешната несигурност и убеждение, че не заслужават партньорство основано на взаимно уважение.

Това са жени развили навика да поставят мъжете си на първо място и да забравят себе си, приели вината, че не са се справили в партньорството си, смазани и обезценени от партньорите си. Свързвайки се с мен тези жени разбират постепенно, че отговорността е винаги по равно, че заслужават своето равноправно партньорство.

Ако си готова за първата крачка, можеш да попълниш кратката анкета на линка и ще се свържа с теб, за да запазим удобен час и за двете страни, и да направим опознавателна консултация, в която ще ми разкажеш повече за своя проблем и аз ще преценя как мога да ти бъда полезен. 

Към анкетата за опознавателна първа консултация >>> кликни тук <<<

Мъжете идват при мен преди всичко с тревога, страх и неувереност, че не са достатъчно добри, че не се справят, че се провалят непрекъснато. Те най-често вярват, че не могат и не заслужават да имат своята желана половинка, или че ще бъдат отхвърлени, изоставени и предадени заради друг мъж.

Неспособни да оценяват себе си, тези мъже не си поставят граници и се свързват с токсични партньорки, приятели и колеги, които засилват тяхната неувереност и чувство за провал в живота. Заедно в съвместната ни работа откриваме техният потенциал, стимулираме растежът му и изграждаме мъжественост. Учим се на самоувереност в съревнованието и овладяваме контрола на здравословната агресия при постигането на собствените им цели.

Изграждаме постепенно стабилността и независимостта на пълноценният партньор, приятел и професионалист. Ако си готов за първата крачка, можеш да попълниш кратката анкета на линка и ще се свържа с теб, за да запазим удобен час и за двете страни, и да направим опознавателна консултация, в която ще ми разкажеш повече за своя проблем и аз ще преценя как мога да ти бъда полезен. 

Към анкетата за опознавателна първа консултация >>> кликни тук <<<

================================================================

Ако тази статия е била полезна за теб, може да я споделиш с приятелите ти в социалните мрежи. 

Нека достигне и помага на повече хора.

Използвай бутоните под заглавната снимка. 

Благодаря ти!

Източник: gender.land