„Различие“? Как хората го приемат? Приемат ли го въобще?

Faces

Преди да прочетеш статията е почти задължително да видиш това видео, чрез което ще разбереш много за смисъла й след това.

Приятно гледане.

Как си?

Сигурно се питаш: „Защо ми го споделя?“; „Това какво касае мен или аз не спадам към тази група хора?“

М..да. Сега ще ти разкажа.

Още помня, все едно се случва в момента, как се подготвях почти 4 месеца за това събитие. Колко събития преди това направих, за да преодолея страха да изляза пред хора (мисля, че бяха около 15 или 20). Някой ще каже – „А, фасулска работа.“

Страхът от говорене пред хора е вторият след смъртта.

Моля те, иди опитай само с едно. 🙂

Та споделям ти го, защото повече от 10 години това момче, за което говоря мълчеше по тази тема. Повече от 10 години той мислеше от къде да получи ресурс, когато го е страх, как да сподели това на семейството си, страха да не бъде отхвърлен и отлъчен, страха че ще ги зарочарова и ще остане сам… Е, това да остане сам, не беше най-големият му страх, защото той така или иначе в тази тайна беше напълно сам, защото я криеше изключително старателно.

Много често именно от това ни е страх  – да бъдем отхвърлени, да бъдем заклеймени и пропъдени, да бъдем изоставени и унизени. А, когато това е и от онези хора, които са първите, които те въвеждат в този свят и се предполага, че е нужно и хубаво да ти дадат обтаното става още по-зловещо.

„Как ще се справя с всичко това?“ Някак не можеш да стигнеш до логичният отговор.

Всъщност ние никога не сме сами и получаваме подкрепа от много места. Приятели, роднини, стринки, лели, приятели на родителите ни и дори понякога напълно непознати. Учителите ни в училище, ако сме имали това щастие да попаднем на отдадени  такива, които обичат децата и знаят колко деликатна възраст е тази на детството и подрастването.  Обаче има едно „но“. Когато човек е в такава дупка и чувства безсилие от ограничението на средата, от нормите и порядките на обществото, което не разбира… няма да кажа изобщо толерира „различното“, защото все още в пирамидата на Маслоу е на базисната писта от задоволяване на онези най-първични нужди от храна, подслон, вода и пр. Няма как въобще да си даде сметка, че ти не си избрал това, за да тровиш живота на някой друг или да го преекспонираш или да правиш сензация от това. Да, някои хора го правят неосъзнато, но това е доста дълга и тема, която може би ще е в следваща статия.

Тези хора, просто те сочат с пръст или с юмрук и те карат да се чувстваш като „изрод“, но кой е „изрода“ и кой хвърля първия камък? Беше го изпитвал до болка в детските и юнушеските си години, но това го научи на много неща и слава на Бога.

Много често, човек или душата му избира да дойде тук с това „различие“ за да научи неща, които иначе не би преживяла. Със сигурност не би. Избира да дойде за да види всъщност, че това което толкова старателно крие и неприема е всъщност един огромен ресурс и потенциал от енергия, която може да вложи в помощ към толкова много хора с подобна съдба.

Вземи например един Азис и кариерата, която направи. Шапка му сваляш нали, защото ти даде хляб и зрелища…., защото остана и верен на себе си, въпреки хилядите булшити по негов адрес. Шапка му свалям за „топките“, защото малко хора от най-мъжките индивиди не могат да ги извадят. Или пък Люси Дяковска, която от години е успешна извън пределите на страната ни

Именно „различието им“ и това, че те съумяват да го използват като сила и ресурс ги прави това, което са днес и да жънат своите успехи, защото използват енергията си по предназначение. Не казвам, че е нужно да се следва примера им.

Казвам, че всеки е нужно да следва това, което усеща, че му носи добро чувство, щастие, спокойствие и удовлетворение от това да преживява себе си тук и сега, такъв каквото усеща, че е.

За жалост това е трудната част нали, защото ако не се впишеш започва помията, започват нападките, започват „шамарите на живота“ и това да те стъпчат, защото хората ги е страх от това, което не разбират, а много хора не искат и да разберат. Много хора не разбират себе си, а ние искаме да разберат другите. „Кауза пердута..“

Въпреки, че се различаваме от животните с интелект, много индивиди от нашата човешка раса реагират точно с инстинкта си за самоосъхранение, когато не разбират нещо или някого – много често нападат, мачкат и разчистват.

Уви, много малко го правят. Да разбират и подкрепят себе си.

Има много хора, които избират тази опция и си тръгват, защото не виждат друг изход. Избират смъртта, както нашият приятел направи…

=    =    =

Тук ще ти споделя и едно ръководтсво на ЛГБТК+ организации, което ще ти помогне и да дадеш разбиране към детето си, ако си родител на дете, което е с различна сексуалност.

Линк към него – тук. 

=   =   =

Организаторите на TEDxPlovdiv споделиха, че селекцията е била между почти  200 човека кандидати, а подбора е бил от европейска комисия.

Разбрах го половин час преди да изляза на сцената. Няма да те лъжа, тогава си казах, че всичко което ще си мислят хората няма никакво значение – хората ще говорят винаги, но има животи, които висят на косъм и дори тази презентация да помогне само на едно семейство и на едно дете, което е решило да сложи край на живота си, ще си е струвало.  Радвам се, че не се отказах и излязох да говоря за тази значима тема и посланието, което носи към всички семейства на тези деца, защото тези хора остават винаги деца за родителите си.

Тук искам да споделя и още едно видео, което много ми помогна, когато се готвех по темата.

Мисля, че ще разбереш нещата в по-голяма дълбочина. Искрено се надявам.

Знаете ли още, че: Хомосексуалната ориентация е друга част от идентичността. Съществува научен консенсус, че тя по никакъв начин не е въпрос на избор или подражание. Хомосексуалният човек отлично познава и приема анатомичната реалност, но е привлечен от обект от същия пол, чиято анатомична реалност също познава и приема. Хомосексуалната ориентация има биологична основа и се формира в много ранна и дори вътреутробна възраст. Както казва Американската Педиатрична Асоциация (2004): „Няма научни доказателства, че определен тип недобро родителстване, сексуална злоупотреба или друго неблагополучие в живота влияе на сексуалната ориентация. Настоящото познание показва, че тя се установява в ранна детска възраст“.

Откъс от  колеги в отворено писмо – Д-р Калина Йорданова – клиничен психолог; Бойко Ценков – психолог; Анет Маринова – психолог, клиничен социален работник; Елена Божинова – клиничен психолог и кандидат по психоанализа; Борислава Мечева – фамилен терапевт; Емилина Ценова – психолог; Радостина Антонова – психолог ; Рада Наследникова – психотерапевт

Тази статия е за теб, който следващият път решиш да посочиш някой с пръст или да го заклеймиш…. помисли, защото един ден детето ти може да е различно и да изпадне в същата ситуация. Как би се чувствал тогава? 

Тази статия е за онези, които ще чуят тази история, ще се припознаят и ще им помогне да направят от най-голямата си болка, най-голяматъа си сила. Тя е за тях, за да не се предават, да не избират смъртта, защото тя е най-лесният път, но след нея остават много наранени близки и приятели. Тя е егоистична постъпка. Тази статия е да ти покаже, че имаш сила и ресурс да се справиш, ако нямаш достатъчно се поогледай и съм сигурен, че ще откриеш.

Тази статия е и за онези мъже и жени, които водят двойствен живот, които се терзаят, че лъжат семействата си, но са избрали да имат такива.

Тази статия не е само за хората с различна сексуалност.

Тази статия е за всички онези, които не приемат това, че са от бедно семейство и осъждат родителите си.

Тази статия е за всички онези, които са натрупали килограми поради много причини и хората им се подиграват без да знаят какво им се е случило и дали някога не са изглеждали по-добре от тях.

Тази статия е за онези, които са от семейства, в които са се чувствали безсилни, тази статия е за хора, които се чувстват отхвърлени заради различието на религията, етноса си или друго различие, което ги откроява, тази статия е за всички, които са се чувствали изроди, аутсайдери, откачалки или всичко друго, с което хора са се опитвали да ги смачкат.

Тази статия е за теб, който не осъзнаваш, че това различие именно те прави това уникално същество, което си и ако съумееш да го приемеш…. О, небеса ще имаш прекрасен живот. 

Спомни си Ник Вуйчич (човекът без крака и ръце), Уни Харлоу (цветнокожият модел, вече със световна слава, благодарение на петната по кожата й, които я отличават); чувал си историите на Киано Рийвс, Риана и бедността от която идва, Опра Уинфри и трудното й детство; Лили Иванова и началото на кариерата й….. и още и още истории за бедност, срам, борба, болести, насилие, недъзи, но това не е попречило на тези хора да са това, което всички знем днес.

Те са това именно заради „различието“, което им е дало сили да кажат:

„Аз, ще направя нещо прекрасно с живота си, въпреки всичко, което ми се случва или се е случило.“ 

„Аз ще избера! Аз ще събера сили! Аз ще се боря! Аз няма да се предам! „

Аз съм с теб. Не се предавай, моля те! Животът ти има смисъл! 

П.С.

Искаш ли да живееш чужд живот? 

Искаш ли да се вписваш, за да не те отхвърлят?

Искаш ли да се самоубиваш всеки ден? 

Ти избираш, не го забравяй!

Избери живота!  

=====================================================================

Ако тази статия е била полезна за теб, можеш да я споделиш с приятелите ти в социалните мрежи. 
Нека достигне и помага на повече хора.
Използвай бутоните под заглавната снимка. 
Благодаря ти.